Táto webstránka používa cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Hokaido polievočka podľa mňa

Pridal: Katka 11/10/2016 0 Komentáre Recepty,

Krásny deň priatelia,

 

pani Jeseň nám zaklopala na dvere a s ňou chladnejšie dni. Ale to vôbec nevadí. Aj ona má svoje čaro. Hlavne keď svieti zubaté slniečko a chladný vzduch nás hladí po tvári. Milujem toto obdobie. Pri každom nádychu cítiť blížiacu sa zimu. Všade naokolo sú krásne oranžové, červené, miestami až bordové farby. Dozrievajúce gaštany, hrozno, šípky, jabĺčka...No proste krása. Do toho občas daždivé dni...no ano, aj tie patria k tomu.

Ja v tomto období vyťahujem svoju obľúbenú šálku na čaj a vyhľadávam recepty, ktoré vo mne vyvolávajú pocit tepla a domova. Tak tomu bolo aj nedávno, keď som prvýkrát vyskúšala variť hokaido polievočku. Popozerala som si rôzne variácie receptu na internete a nakoniec zvolila "zlatú strednú cestu". A tak vám prínašam výsledok môjho tvorenia. :-)

 

Použila som tieto suroviny:

 

hokaido tekvičku

mrkvu

zemiačiky

cibuľu

cesnak

tošku oleja na popraženie cibuľky a cesnaku

smotanu na varenie

soľ, vegetu, trošku doma vypestovaného oregana, trošku bazalky

(Presný počet jednotlivých surovín vám nepoviem, záleží od množstva polievky, ktorú si chcete uvariť. Pozrite na hrniec, ktorý chcete použiť a odhadnite. :-) Tie, ktoré začínate s varením alebo vám varenie nie je také blízke, určite vyskúšajte jednu tekvičku a asi po 2 - 3 kusy z každej zeleniny okrem cibuľky. Tá vám určite stačí jedna. Aspoň podľa mňa. :-) )

 

No a postupovala som takto:

 

Všetku zeleninu som si nakrájala na menšie kocky, cibuľu a cesnak nadrobno. Následne som popražila na troške oleja ( ja som použila klasický rastlinný, aj keď viem, že nie je ktoviečo ) cibuľku a cesnak, zaliala troškou vody, aby mi cesnak nezhorkol a vložila do hrnca všetkú tu nakrájanú zeleninu. Doliala som vody len toľko, aby bolo zelenina celá ponorená. Pridala som koreniny a nechala variť, kým nebola zelenina mäkká (asi 20-30min, ja to veľmi nesledujem, varím intuitívne). Potom som ju odstavila zo šporáka a tyčovým mixérom rozmixovala všetku zeleninu na kašu. No a potom som vrátila túto zmes na sporák, doliala smotanu na varenie, premiešavala a čakala, kým to celé zovrie. Krásne masa zhustla, chytila nádhernú jemne oranžovú farbu. Ak bolo treba, na záver som polievočku už len "dolaďovala" koreninami.

No a šup s ňou do misky. :-) Ak si všimnete na fotografii, ešte sa z nej parilo, keď som ju fotila. Mám veľmi rada čerstvo uvarené polievky. Majú úplné inú chuť a svoje čaro. :-)

Nám veľmi chutila a zaradili sme si ju do svojho jedálnička.

Máte aj vy nejaké špeciálne polievočky, ktoré si varíte iba v jesennom období? Ak áno a radi by ste sa s nimi podelili o ne, pošlite nám ich na náš email info@diacelka.sk a my ich uverejníme. :-)

 

Tak ešte raz pekný deň priatelia. Užívajte si jeseň so všetkým, čo k nej patrí. :-)

 

 

 

 

Napísať Komentár